Żelazo jako pierwiastek jest mikroelementem. Znaleźć będziemy mogli go w różnego rodzaju substancjach odżywczych, takich jak między innymi białka. Ponieważ zapotrzebowanie na żelazo nie jest cały czas takim samym i zależeć będzie od tego ile mamy lat, jaka jest nasza płeć i w jakim stanie znajduje się sam organizm, norma dobowego spożycia wahać będzie się w dość luźnych granicach. Może to być dziesięć miligramów, dwadzieścia, gdzie na przykład w okresie ciąży kobiety powinny spożywać prawie dwa razy więcej żelaza. Chociaż organizm posiadać będzie dosyć dobre mechanizmy wpływające na regulację tego poziomu, w przypadku niektórych sytuacji będzie mogło dojść do schorzeń, między innymi hemochromatozy, która związana jest z zbyt dużą ilością żelaza w naszym organizmie. Duże ilości soli żelaza są jak najbardziej toksycznymi. Proces wchłaniania żelaza odbywa się w jelicie cienkim oraz dwunastnicy. Po wchłonięciu wiązane jest przez enzymy w błonach śluzowych ludzkiego przewodu pokarmowego. Niedobów żelaza spotykał będzie się przede wszystkim z zaburzeniami wchłaniania, czy też zwiększonej utraty żelaza, czego powodu mogą być różne, dodatkowo może temu towarzyszyć niedokrwistość. Należy pamiętać o wprowadzeniu suplementacji preparatami żelaza. W przypadku botaniki żelazo także odgrywało będzie ważną rolę. Jeśli rośliny posiadają jego niedobór wtedy zakłócony może być proces i przebieg fotosyntezy, czy też chloroza w przypadku młodych, kształcących się jeszcze liści.
Znaczenie
- Występowanie
- Formy